El Salvador Vega APA
100% výběrová káva ze Salvadoru. Ideální na alternativní přípravu kávy (aeropress, v60, chemex, apod.)
Proslýchá se z jistých končin,
že někdo spáchal ožehavý zločin,
tekutina ze stolu stéká,
detektiv ponožky svléká,
důkladně hledá všechny stopy,
než uklízečky vezmou mopy,
aby zjistil, kdo kávu skvělou,
vypustil takovou měrou...
Popis:
100% výběrová káva ze Salvadoru. Ideální na alternativní přípravu kávy (aeropress, v60, chemex, apod.)
země: El Salvador
oblast: Apaneca - Ilamatepec
farma: El Carrizal
farmář: Andres Salaverria
odrůda: Coffea arabica
druh: Red Bourbon
metoda zpracování: naturální
chuť: sladká
profil: karamel, kakao, ořechy
Návod na přípravu:
V60, CHEMEX
Osvědčil se nám recept inspirovaný šampionem baristů Tetsu Kasuyou. Používáme středně hrubou až hrubě mletou kávu. Na 20 g kávy použijeme celkem 300 ml vody (tedy poměrem 1:15 vypočítáme množství kávy a vody i pro menší v60). Papírový filtr propláchneme horkou vodou, teplota cca 94-95°C. V60 položíme na hrnek a toto celé na kuchyňskou váhu (chemex rovnou na váhu). Poté nasypeme kávu, zalijeme prvním dílem vody a postupně přiléváme po určitém čase pokaždé 60 ml vody. Schéma je jednoduché:
0:00 -> 60ml
0:30 -> +60ml
1:15 -> +60ml
2:00 -> +60ml
2:45 -> +60ml
3:30 -> hotovo!
Příprava je trochu delší než zmáčknutí tlačítka automatického kávovaru, výsledek ovšem stojí za to!
FRENCH PRESS
Používáme hrubě mletou kávu v poměru 8g na každých 100ml vody. Kávu v nádobě zaléváme horkou ale nikoliv vařící vodou (ideální teplota 94-95°C). Po zalití přiklopíme vrchním dílem (nestlačujeme), necháme 3-5 minut (nejlépe je čas ozkoušet podle chuťových preferencí. Delší doba = více kofeinu = více hořkosti) extrahovat, poté promícháme, stlačíme vrchním dílem se sítkem a celý obsah přelijeme do jiné nádoby. Ve french pressu kávu nikdy nenecháváme stát.