Colombia Propus APdA
100% výběrová káva z Kolumbie. Ideální na alternativní přípravu kávy (aeropress, v60, chemex, apod.)
Chceš vyřešit záhady?
Tak měj dobré základy -
bystrou mysl, v ruce hrnek
plný kávy z našich zrnek!
Popis:
100% výběrová káva z Kolumbie. Ideální na alternativní přípravu kávy (aeropress, v60, chemex, apod.)
země: Kolumbie
oblast: Huila
farma: La Esperanza
farmář: Hertson Bernal
odrůda: Coffea arabica
druh: Caturra
metoda zpracování: naturální, anaerobně fermentovaná
chuť: sladká, svěží, ovocitá
profil: červený pomeranč, sladké citrusy
Návod na přípravu:
V60, CHEMEX
Osvědčil se nám recept inspirovaný šampionem baristů Tetsu Kasuyou. Používáme středně hrubou až hrubě mletou kávu. Na 20 g kávy použijeme celkem 300 ml vody (tedy poměrem 1:15 vypočítáme množství kávy a vody i pro menší v60). Papírový filtr propláchneme horkou vodou, teplota cca 94-95°C. V60 položíme na hrnek a toto celé na kuchyňskou váhu (chemex rovnou na váhu). Poté nasypeme kávu, zalijeme prvním dílem vody a postupně přiléváme po určitém čase pokaždé 60 ml vody. Schéma je jednoduché:
0:00 -> 60ml
0:30 -> +60ml
1:15 -> +60ml
2:00 -> +60ml
2:45 -> +60ml
3:30 -> hotovo!
Příprava je trochu delší než zmáčknutí tlačítka automatického kávovaru, výsledek ovšem stojí za to!
FRENCH PRESS
Používáme hrubě mletou kávu v poměru 8g na každých 100ml vody. Kávu v nádobě zaléváme horkou ale nikoliv vařící vodou (ideální teplota 94-95°C). Po zalití přiklopíme vrchním dílem (nestlačujeme), necháme 3-5 minut (nejlépe je čas ozkoušet podle chuťových preferencí. Delší doba = více kofeinu = více hořkosti) extrahovat, poté promícháme, stlačíme vrchním dílem se sítkem a celý obsah přelijeme do jiné nádoby. Ve french pressu kávu nikdy nenecháváme stát.